In 5 stappen overstappen naar SAP HANA
SAP versnelt met HANA uw bedrijfsprocessen aanzienlijk. Zo is het mogelijk om over real-time rapportages te beschikken, waarmee u sneller inzicht krijgt in actuele gegevens. Daardoor neemt u betere beslissingen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de overgang naar dit platform?
In deze blog beschrijven wij 5 stappen waarmee u de transitie naar SAP HANA tot een goed einde brengt.
1. Bepaal de omvang van de nieuwe omgeving
Dé cruciale vraag is hoeveel capaciteit u nodig heeft. Het antwoord bepaalt hoe de technische oplossing eruit ziet. SAP HANA werkt technisch totaal anders dan alle andere databasesoftware, omdat het uw database in het interne geheugen van een computer zet. Dat maakt het systeem razendsnel.
2. Schoon uw data op en ga er zuinig mee om
Als u toch bezig bent met het bepalen van de capaciteit, is het verstandig om de data die u op het HANA platform wilt gebruiken eens kritisch tegen het licht te houden. Moet werkelijk alles mee naar de nieuwe omgeving? U doet er goed aan om verstandig om te gaan met data omdat dit een directe relatie heeft met de hoogte van de investeringen. Het overzetten van data is bovendien tijdrovend. Deze transitie is daarmee tevens een goed moment om na te denken over archivering van data.
3. HANA in de cloud of on-premise?
HANA is beschikbaar in zowel een on-premise variant als in een Cloud-variant. Aspecten als dataveiligheid, performance en flexibiliteit bepalen welk delivery model het beste past. Een belangrijk voordeel van SAP HANA in de cloud is dat het flexibeler is: op- of afschalen gaat eenvoudiger. Een cloudaanbieder levert flexibel de capaciteit die u nodig heeft. Uiteraard betaalt u voor die flexibiliteit. Een on-premise oplossing heeft de voorkeur wanneer hoge eisen gesteld worden aan performance en veiligheid, en aan flexibiliteit in de samenwerking met andere systemen.
4. Twee keuzes bij een on-premise oplossing
Bij een on-premise oplossing heeft u de keuze uit een ‘turn-key’ oplossing (appliance) of een zelf te bouwen ‘supported’ configuratie (TDI: Tailored Datacenter Integration). De vraag is wat beter bij uw organisatie past. In het eerste geval staat de configuratie vast en is de software voor-geïnstalleerd. Het systeem wordt daardoor sneller gebruiksklaar opgeleverd.
Wilt u meer flexibiliteit, dan is de ‘supported’ configuratie (TDI) het alternatief. U kunt dan onder meer uw bestaande hardware hergebruiken. De gebruiker heeft in dit geval wel zelf de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed met elkaar samenwerken.
5. Reserveer budget voor training
Het innovatieve karakter van HANA brengt ook de introductie van een aantal nieuwe technieken met zich mee, waarmee het een goed idee is om te kijken naar een Managed Service. Als u het beheer niet uitbesteedt, dan is het verstandig uw medewerkers te trainen. U weet dan zeker dat u het maximale uit SAP HANA haalt en de continuïteit van het platform kunt garanderen. Aan de livegang gaat al met al een maandenlange voorbereiding vooraf. De voordelen van een overstap naar SAP HANA staan niettemin als een paal boven water: innovatie, versnelling van processen én beter inzicht in bedrijfsdata.
Wilt u meer weten over de precieze stappen die moeten worden doorlopen tijdens de transitie naar SAP HANA? Neem dan contact op met een van onze experts via 030-303 2900 of mail naar info@bpsolutions.
Wil je jouw wereld een stukje slimmer maken?
Neem dan contact op met Mark Jenster.